Passa al contingut principal

L'endemà de la desfeta

Al final la Lily, la germana de la Joana, és qui millor l'encertà. «Yo no votaré independentista porque no quiero que vengan los españoles y lo jodan todo», ens digué, passant-se al castellà, potser en tenir-nos al davant. Els espanyols, en canvi, votàrem les CUP, qui sap si una mica esbojarradament.

Ah les CUP. Fins i tot en Bernat Dedéu, que abans que caiguessin totes les màscares fou davant de la conselleria el dia i la nit de l'alçament tumultuós que portaria els Jordis a la presó —dies marvellosos—, hi era enamorat. En un gir argumentatiu impropi de la alt-right a què se suposa que pertany, ens parlà de la necessitat de fer caure les màscares, perquè l'estat espanyol mostrés per fi el seu veritable rostre: primitiu, autoritari, repressiu, feixista. RAF en estat pur.

I les màscares caigueren.

Si algú tenia cap dubte de què és o representa un guàrdia civil o un policia espanyol —o, de fet, qualsevol policia quan tú fas allò que el poder no vol que facis—, l'1oct el resolgué amb una claredat enlluernadora.

Si algú creia que era possible establir cap tipus de diàleg amb l'estat espanyol, l'1oct el féu canviar d'opinió. Tret de la Colau i d'en KRLS, s'entén.

Si algú es feia il·lusions respecte a l'amor fraternal de la resta de pobles d'Espanya envers Catalunya, el clam unànime dels manolos del bombo les esmicolà.

Abans que en KRLS es deixés enredar pel triler de'n Tusk —la gent d'ordre és així—, elcrític emeté una xerrada engrescadora moderada per Roger Palà. Hi assistien en Jordi Graupera, la Mireia Vehí, l'Anna Simó —ordre, ordre— i l'Albano.

L'Albano és l'Albano. Molt locu. És a dir, argentí. Parlava i parlava, però no deia res. Amb prou feines deixava espai perquè els altres parlessin. L'Anna emetia ordre. Molt. La Mireia va dir que calia aplicar els resultats del referèndum. En Graupera fou el més explícit en respondre a la pregunta ara, què fer? Doncs bé, calia 1) fer fora els goril·les del port —és a dir, prendre control del territori—, 2) establir un sistema judicial amb jutges que no fossin membres del PP i 3) encetar el procés constituent.

El cor de la qüestió era, naturalment, el primer punt. No va explicar a la xerrada com s'assoliria aquest objectiu tant important. Ho va fer en canvi a diversos articles a elnacional. Bàsicament: amb resistència pacífica, només posant-hi el nostres cossos perquè els policies espanyols hi descarreguessin la seva fúria, aconseguiríem fer-los marxar.

Dos comentaris sobre aquesta tesi: el primer, que en Graupera té molt més clara la teoria de la resistència pacífica que no pas en KRLS. Aquest es va fer enrere perquè li van arribar informes —calien informes per assabentar-se d'això— que l'estat espanyol actuaria amb violència i hi hauria morts. En Graupera ens explicà que qui exerceix la resistència pacífica no és pas responsable de la violència desfermada pel opressor. La teoria afirma, a més a més, que la violència de l'opressor destrueix al mateix opressor i la seva societat, en sumir-la en contradiccions que no és capaç de suportar.

El segon, que la teoria de la resistència pacífica és de una ingenuïtat que fa envermellir a qualsevol que no hagi passat els últims cinc anys empassant-se editorials del Vilaweb. De veritat algú pensava seriosament que si els cossos policials espanyols exercien una violència extrema contra catalans pacífics i desarmats, la societat i l'estat espanyols s'enfonsarien com Barad-dûr en fondre's l'anell únic? O, generalitzant una mica, algú podria esmentar alguna societat on una cosa de semblant poguès arribar a succeir?

De fet el que vam veure l'1oct fou ben bé el contrari: la tèbia violència de l'estat espanyol —els policies espanyols només van exercir una mil·lèsima part de la violència de què en són capaços— tingué un efecte cohesionador i balsàmic sobre la societat espanyola, tradicionalment dividida entre l'extrema dreta, la dreta radical i l'ultradreta. Ja no hi ha lladres, no hi ha oligarques, no hi ha injustícies: només hi ha ells, que són diferents de nosaltres, i que en conseqüència han de sotmetre-se o ser destruïts. O ambdues coses, com vam comprovar els dies posteriors al 27oct.

Ara ja res de tot això importa. Hem tornat l'ordre. Al d'abans, al de sempre.

«És l'ordre imposat por la coacció, en realitat la consolidació del desordre»
 Josep Benet

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Memòria del sequeral

La bèstia hi era, sempre hi havia estat. Més o menys adormida, amb un son lleuger, intranquil, desitjós d'esvair-se, com una becaina de quaranta anys que fregués la seva fi. Ara l'hem despertada, diuen. La qual cosa és dolenta, diuen també. Els més càndids s'adonen, esborronats, que la bèstia no era una colla de sorges amb el cap al zero. N'hi havia d'això, de fet n'hi ha cada vegada més. Allò que els fa esporuguir, però, és descobrir que la veïna del 2n 6èna, castellanoparlant, els vol degollar. Tant de bo el Tejero hagués reeixit! Necessitem un nou Franco. Etc. El MH 130è diu des de el seu exili de chips & musclos que ningú no podrà mai trencar l'amistat fraternal que uneix els catalans amb Espanya. El guerxo empresonat ens parla de l'amor, virtut cristiana; sembla que llegiria la biblia entre barrots, amb fruïció... si li ho permetessin. Atès que un exemplar en català que havia de rebre va ser tornat amb un banderí espanyol enganxat al paquet

Reality Bites

Després de xafardejar una mica a la Troa, baixàrem cap a plaça Catalunya. Volíem fer el mateix a La Indepe (aka Les Voltes). En passar per la plaça de l'Hospital, vérem al voltant de cent persones concentrades davant la seu de la Generalitat. Ordenades a les escales, perfectamente arrenglerades. A les seves mans sostenien fulls grocs, sense cap mena de text o d'inscripció. Majoritariament dones de mitjana edat, algún cinquentí. Una veu llegia un manifest, parlava de no conformar-se, no rendir-se etc. Hi havia fotos dels presos polítics i, en acabar, cantaren l'himne amb desgana. Tot plegat resultava força penible. [L'endemà el feixiste Diari de Girona (Prensa Ibérica) en informava amb una nota escarida]

Adri spielt auf

L'escriptor català intemporal per excel·lència es diu Josep Pla. Deu ser un dels escriptors més excessivament sobrevalorats de la història. També dels més prolífics, és clar. És que té quelcom d'especial el seu verb, directe però no particularment brillant? Doncs que traspua el seu pensament reaccionari que fa goig de veure'l. Per això em resulta tan difícil pair la dèria dels catalans amb en Pla: perquè d'entre tots els escriptors que tenien per escollir com a figura totèmica —i Ho-Chi-Minhs, quatre comptats, però escriptors, a manta—, triaren precisament aquest. Ara va Destino —l'editorial falangista que va fer més pel catalanisme que Serra d'Or , si acceptem el punt de vista dels terceraviïstes desfermats— i publica un volum de texts inèdits que deixa tothom bavejant, en palesar el seu antifranquisme . Antifranquisme que en tot cas va manifestar després d'haver contribuit a la victòria del franquisme, i només perquè el règim es va entestar en l'anorr